Sort by
Sort by

Minerale

Ce sunt mineralele?

Ati observat ca reclamele TV pentru cereale mentioneaza intotdeauna ca acestea contin vitamine si minerale? Totusi, cand vorbim despre minerale, nu ne gandim intotdeauna la alimente. 

Mineralele din dieta noastra provin din:

  • Plante (sursa directa)
  • Animale (sursa indirecta)
  • Apa

Asemenea vitaminelor, mineralele ajuta organismul sa creasca si sa se dezvolte, favorizand o stare buna de sanatate.

In functie de cantitatile solicitate de catre organism, mineralele pot fi incadrate in doua categorii: minerale importante si oligoelemente.
 
In general, in cazul in care doza zilnica recomandata dintr-un anumit mineral este de 100mg (1/50 dintr-o lingurita) sau depaseste aceasta cantitate, se poate spune ca este un mineral important. (Exemplu: Calciu-Clor; Fosfor-Sodiu; Potasiu-Magneziu)

Oligoelemente – un mineral se incadreaza in categoria oligoelementelor atunci cand doza zilnica recomandata este mai mica de 100mg/zi.

CALCIU
Rol: 

  • Componenta structurala a oaselor, dintilor si tesutului moale
  • Implicat in reglajul celular, buna functionare a muschilor si nervilor, vasodilatatie corespunzatoare si contractie 
  • Esential pentru buna coagulare a sangelui

Se gaseste in:

  • Produse lactate (Lapte, Iaurt, Branzeturi)
  • Broccoli
  • Legume 
  • Verdeturi

MAGNEZIU
Rol:

  • Ajuta organismul in procesul de metabolizare a carbohidratilor, grasimilor si proteinelor
  • Ajuta la dezvoltarea si intretinerea oaselor si a dintilor 
  • Ajuta la formarea tesuturilor
  • Ajuta buna functionare a nervilor si a masei musculare

Se gaseste in:

  • Verdeturi (spanac, sfecla)
  • Cereale integrale (hrisca, ovaz)
  • Fasole
  • Nuci

SODIU
Rol:

  • Regleaza tensiunea arteriala

Se gaseste in:

  • Hrana procesata (Fast-food, hrana gatita, hrana conservata)

Cantitatile excesive de sodiu pot provoca tensiune arteriala crescuta si 
cresc riscul de boli cardiovasculare.

POTASIU
Rol:

  • Are un rol important in echilibrul fluidelor din organism, contractia musculara si controlul tensiunii arteriale

Se gaseste in:

  • Cartofi
  • Fructe (Banane, struguri, portocale, stafide, papaya)
  • Rosii
  • Fasole
  • Iaurt
  • Spanac
  • Peste
  • Nuci

FIER
Rol:

  • Ajuta formarea si functionarea corecta a celulelor rosii
  • Esential in producerea hemoglobinei - fierul transporta oxigenul la nivelul tesuturilor

Se gaseste (conform DZR) in:

  • Carne rosie
  • Peste
  • Pui
  • Fasole
  • Branzeturi
  • Ficat

ZINC
Rol:

  • Ajuta la formarea de tesut conjunctiv
  • Contribuie la mentinerea pielii sanatoase
  • Ajuta organismul in procesele de metabolizare a carbohidratilor, grasimilor si proteinelor 
  • Contribuie la imunitatea organismului

Se gaseste in:

  • Carne rosie
  • Peste 
  • Pui
  • Fasole
  • Cereale integrale
  • Branza

CUPRU
Rol:

  • Contribuie la producerea si vindecarea tesutului conjunctiv
  • Ajuta formarea celulelor rosii din sange

Se gaseste in:

  • Legume
  • Nuci
  • Cereale integrale (hrisca, orz)
  • Verdeturi (avocado, cartofi, anghinare)
  • Fructe (stafide, mango)
  • Scoici
  • Carne (organe)

SELENIU
Rol:

  • Antioxidant
  • Previne deteriorarea celulara cauzata de catre radicalii liberi

Se gaseste in:

  • Nuci
  • Cereale integrale
  • Peste
  • Carne de porc

Cantitatea de seleniu este conditionata de calitatea solului pe care cresc plantele.

Lipsa mineralelor din organism poate duce la anumite probleme de sanatate, precum afectiuni cardiovasculare sau o constitutie osoasa precara. O alimentatie echilibrata si variata este esentiala pentru a asigura aportul de minerale necesar.