Sort by
Sort by

Apa

Totul despre importanta apei

Fara apa, corpul tau ar inceta sa functioneze in mod corespunzator. Apa reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corpului uman si o persoana nu poate supravietui mai mult de cateva zile fara ea. De ce? Apa este esentiala pentru mentinerea vietii.

Dar ce face apa exact?  
 
Fluidele corporale care se gasesc in diferite zone esentiale ale corpului, indeplinesc urmatoarele functii importante:

  • transporta substante nutritive si reziduuri
  • participa la numeroase reactii biochimice de digestie si metabolism
  • actioneaza ca un lubrifiant la nivelul articulatiilor 
  • ajuta la reglarea temperaturii, de exemplu, racesc organismul prin evaporarea apei la nivelul pielii sub forma de transpiratie
  • absoarbe socurile mecanice
  • are rol de solvent pentru minerale, vitamine, aminoacizi, glucoza si multe alte molecule mici

Factorii care influenteaza necesarul de apa al fiecarei persoane 
 
Principalii factori sunt varsta, temperatura corpului, mediul, starea de sanatate, activitatea fizica precum si conditiile naturale, fiziologice, cum ar fi sarcina si alaptarea.  
 
Varsta - Persoanele in varsta au nevoie sa previna in primul rand deshidratarea, deoarece procesul de imbatranire diminueaza senzatia de sete. Sugarii si copii sunt expusi riscului de deshidratare si au cerinte de apa speciale pentru mai multe motive: corpurile lor contin mai multa apa decat organismele adultilor, au pierdere mai mare de apa la suprafata pielii  si elimina mai multa apa decat adultii. 

Temperatura corpului si mediul inconjurator - Deoarece organismul foloseste apa ca un lichid de racire, orice conditie care duce la cresterea temperaturii corpului, cum ar fi activitatea fizica, febra sau temperatura ridicata a mediului, creste in acelasi timp si nevoia de apa.  
 
Starea de sanatate – Bolile care se manifesta prin febra, varsaturi si/sau diaree, pot avea ca rezultat rapid deshidratarea. O atentie speciala trebuie acordata celor care au un risc mai mare de deshidratare, cum ar fi nou-nascutii, copiii si persoanele in varsta. 

Activitatea fizica - Aportul de lichide este important indiferent de intensitatea activitatii fizice desfasurate. In cazul unui efort fizic de durata, organismul are nevoie de un aport suficient de lichide astfel incat sa acopere pierderile de apa prin transpiratie.
 
Sarcina si alaptarea - O femeie insarcinata are nevoie de o cantitate de apa suplimentara pentru a mentine volumul de sange crescut si pentru a oferi lichidul amniotic esential fatului. Alaptarea necesita cresterea consumului de lichide pentru producerea laptelui matern.

Efectele  deshidratarii 
 
Atunci cand pierderile de fluid nu sunt inlocuite, apare deshidratarea si rezulta o serie de simptome care pot fi rezumate dupa cum urmeaza:

  • Atunci cand pierderile sunt egale cu aproximativ 1% din greutatea corporala, o persoana va simti senzatia de sete. 
  • La o pierdere de apa de aproximativ 3%, muschii sunt supusi unei scaderi semnificative in forta si rezistenta.  
  • Odata ce cantitatea de apa se reduce cu 10-12% din greutatea corporala, scade toleranta la caldura si persoana se simte foarte slabita.  
  • In cele din urma, moartea se poate produce atunci cand procentul de apa scade la aproximativ 20% din greutatea corporala. 

Poti sa eviti deshidratarea si sa-ti ajuti organismul, consumand cantitatea recomandata zilnic de apa. Corpul tau va fi capabil sa faca in continuare toate lucrurile minunate cu care te-ai obisnuit si te vei simti minunat!