Grăsimi

Cateva lucruri despre grasimi

Grasimile sunt o importanta componenta a hranei si a unei alimentatii echilibrate, fiind nutrientii cei mai bogati in energie (9 kcal/g). Totusi, consumul excesiv poate duce la obezitate, lucru care poate genera o serie de afectiuni. Cu toate acestea, grasimile sunt nutrienti esentiali in alimentatie, avand o serie de functii ce nu trebuie ignorate.

Care este consumul optim de grasimi, avand in vedere tipurile si sursele acestora? 
Iata cateva dintre acestea:

1. Grasimi saturate

Acizii grasi saturati pot fi sintetizati si de catre organism.
Sunt solide la temperatura camerei.
Se gasesc in produse de origine animala.
Surse: carne, produse lactate grase, ulei de nuca de cocos, ulei de palmier.

Functii:

  • O sursa de energie pentru organism
  • Componente structurale ale membranelor celulare 
  • Diversi acizi grasi saturati sunt asociati proteinelor, fiind necesari pentru functionarea corecta a acestora.

Riscuri pentru sanatate:

  • Cresterea nivelului de colesterol de tip LDL si a riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare
  • Obezitate
  • Intoleranta la glucoza si risc crescut de diabet

2. Grasimi trans

Se gasesc in cantitati reduse in produse de origine animala.
Se gasesc in mare parte in hrana procesata.
Surse: carnea de vita, de miel, produsele lactate, uleiuri partial hidrogenate (se gasesc in prajituri, biscuiti, produse de patiserie si alimentele prajite).

Riscuri pentru sanatate:

  • Cresterea nivelului de colesterol de tip LDL si reducerea colesterolului de tip HDL
  • Risc crescut de aparitie a afectiunilor cardiovasculare

3. Grasimi nesaturate

Se gasesc in plante si anumite alimente de origine animala.
Surse: peste, nuci, uleiuri vegetale, avocado, seminte de in.

OMEGA-3 SI OMEGA-6

Sunt grasimi polinesaturate esentiale si benefice pentru sanatate.

Beneficiile pentru adulti:

  • Reduc riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare
  • Reduc nivelul colesterolului de tip LDL
  • Previn formarea placilor aterosclerotice

Beneficiile pentru copii:

  • Acizii grasi esentiali, precum si anumiti micronutrienti, sunt foarte importanti in dezvoltarea si functionarea corecta a creierului

Surse Omega-3: Peste (somon, hering, ansoa, sardine), oua
Surse Omega-6: Ulei de soia, ulei de rapita, seminte de dovleac, legume cu frunze verzi, alune de padure

4. Colesterol

Colesterolul se formeaza in mare parte in corp si doar in cantitati mici vine din alimentatie.
Organismul are nevoie de colesterol!

Colesterolul "bun" (HDL)

  • Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare
  • Valorile marite sunt mai bune

Colesterolul "rau" (LDL/VLDL)

  • Creste riscul afectiunilor cardiovascular
  • Valorile reduse sunt mai bune

Dietele bogate in grasimi saturate si acizii grasi trans ridica nivelul colesterolului de tip LDL.

In general, organismul produce mai mult colesterol de tip LDL decat consuma.

In concluzie, de ce avem nevoie de grasimi?

  • Sunt o importanta sursa de energie
  • Pot fi stocate si furnizeaza energie atunci cand aportul alimentar este limitat 
  • Sunt o componenta fundamentala a tuturor membranelor celulare 
  • Protejeaza organele vitale impotriva socurilor fizice, precum si organismul impotriva pierderii de apa in exces sau a pierderii de caldura 
  • Sunt un precursor al anumitor hormoni 
  • Sunt surse de acizi grasi, care nu pot fi sintetizati de catre organism 
  • Sunt un ajutor in absorbtia anumitor vitamine (vitaminele liposolubile A, D, E si K) si imbunatatesc gustul si textura produselor alimentare

In concluzie, grasimile nu sunt un dusman de care trebuie sa va feriti, dar trebuie sa alegeti intotdeauna tipul si cantitatea corecta.