Sort by
Sort by

Agricultura regenerativă

peisaj

 

Foaia noastră de parcurs Net Zero arată că aproape două treimi din emisiile noastre de gaze cu efect de seră provin din agricultură, astfel încât abordarea acestora este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre.

Susținem fermierii și producătorii de alimente să facă parte din această transformare prin extinderea agriculturii regenerative, cu scopul de a îmbunătăți calitatea solului, de a bloca carbonul, de a sprijini securitatea alimentară, de a reface resursele de apă și de a favoriza biodiversitatea.

Spre practici mai regenerative în ferme

Title
Ingrediente principale obținute de la fermieri care adoptă practici agricole regenerative

Subtitle
Procentaj
Bottom Text

Notă: Următoarele ingrediente sunt incluse în numărător: produse lactate (lapte proaspăt și derivate din produse lactate), cafea (cu excepția amestecurilor de cafea verde și sticlă albastră), cacao, cereale și boabe, soia și legume. Numitorul include toate materiile prime din domeniul de aplicare: cafea, cacao, produse lactate, zahăr, cereale și boabe, carne, păsări și ouă, ulei de palmier, soia, legume, pește și fructe de mare.

20 %
50 %

 

Ce este agricultura regenerativă?

Agricultura regenerativă este o abordare holistică a agriculturii care sprijină în mod activ cele trei resurse agricole principale - biodiversitatea, apa și solul - și care poate aduce beneficii comunităților ca parte a unei tranziții echitabile.

Modelul Nestlé dă viață agriculturii regenerative prin intermediul a cinci piloni: biodiversitate, securitatea și calitatea apei; sănătatea solului; sisteme de cultură diverse și integrarea animalelor; acțiune colectivă și peisagistică.

Pilonii principali ai agriculturii regenerative

  • Biodiversitate, acțiuni colective și de amenajare a teritoriului
    Ne propunem să protejăm și să creștem biodiversitatea deasupra și sub pământ. Viața plantelor poate fi îmbunătățită prin culturi mai diversificate, culturi interculturale sau plantarea de culturi de acoperire între recolte, în timp ce încurajarea unei mai mari abundențe de microbi, fungi și viață animală - inclusiv nevertebrate, insecte și păsări - poate contribui la îmbunătățirea ciclurilor de nutrienți din sol, polenizare, fertilitate și productivitate.

    Ecosistemele care există în acest tip de echilibru natural pot, de asemenea, să îmbunătățească mijloacele de trai ale fermierilor și să le sporească rezistența la schimbările climatice. În fermele și peisajele din care ne aprovizionăm, Nestlé sprijină fermierii prin furnizarea de umbră și pomi fructiferi care asigură protecția culturilor.
    câmp cu flori roșii
  • Securitatea și calitatea apei
    Protejarea calității apelor naturale și administrarea îmbunătățită a resurselor limitate de apă sunt esențiale pentru regenerare. Recunoaștem necesitatea de a contribui la protejarea surselor de apă: la Nestlé Waters, afacerea noastră cu apă îmbuteliată; în lanțul nostru de aprovizionare cu produse agricole și în operațiunile de producție; și în comunitățile în care Nestlé are un impact.

    O abordare mai strategică a irigării - de la aspersoare, la irigare prin picurare și sub-servicii - minimizează evaporarea apei în comparație cu irigarea de suprafață. De asemenea, tehnologia digitală ajută fermele să înțeleagă când terenul are nevoie de apă, ceea ce poate preveni utilizarea excesivă.

    De asemenea, ne propunem să reducem aportul de substanțe chimice în ferme și să optimizăm fertilizarea organică și controlul biologic al dăunătorilor pentru a reduce scurgerile.
    râu
  • Calitatea solului
    Pentru a cultiva alimentele pe care le mâncăm noi și animalele noastre de companie, avem nevoie de teren arabil și de sol fertil. Această resursă vitală este deteriorată de decenii în care terenul a fost folosit în mod diferit, cum ar fi urbanizarea și despădurirea. De asemenea, a fost afectată de aplicarea excesivă de erbicide și pesticide și de practica monoculturilor.

    Contribuim la extinderea practicilor agricole care ajută la protejarea calității solului și la creșterea materiei organice din sol prin lansarea de inițiative de agricultură regenerativă prin programul nostru Farmer Connect, care lucrează îndeaproape cu peste 500 000 de fermieri și 150 000 de furnizori, precum și cu comunitățile locale.

    Inițiativele includ rotația culturilor, mulcirea, îngrășămintele organice și reducerea la minimum a lucrărilor solului. Solurile „bogate” organic sunt mai productive, mențin integritatea terenului împotriva eroziunii solului, rețin mai multă apă și pot stoca cantități semnificative de carbon.
    o mână care ține un pământ sănătos și bogat
  • Sisteme de cultivare diverse și integrarea animalelor
    Ne propunem să integrăm creșterea animalelor și să optimizăm pășunatul în sistemele agricole atunci când este fezabil și relevant.

    Activitatea noastră include utilizarea silvopastoriei - în care arborii sunt introduși în zonele utilizate pentru pășunatul animalelor - alături de creșterea mixtă a animalelor și a culturilor, culturi de acoperire pentru protejarea solului și gestionarea îmbunătățită a bălegarului.

    Printre beneficiile așteptate se numără protecția (pentru plante și animale) împotriva soarelui și a vântului, fertilizarea organică, gestionarea îmbunătățită a apei și habitate favorabile altor specii, precum insectele și păsările. Aceste abordări pot oferi, de asemenea, surse suplimentare de venit agricol.
    animale pe pășune deschisă
  • Acțiuni colective și de amenajare a teritoriului
    Practicile agricole regenerative pot privi dincolo de fermele individuale, la întregul teritoriu, pentru a contribui la protejarea resurselor naturale pe cale de dispariție, de exemplu prin reglementarea utilizării terenurilor comune, proiecte regionale de împădurire, protecția resurselor comune de apă și crearea de „coridoare” verzi menite să promoveze biodiversitatea.

    Beneficiile pot fi resimțite nu doar de agricultori, ci și de comunități întregi în ceea ce privește bunăstarea, rentabilitatea și reducerea emisiilor.
    un râu care trece printr-un peisaj verde

O tranziție echitabilă

Agricultura regenerativă pune oamenii în centrul atenției, oferind soluții care sunt potrivite pentru regiunile și culturile lor. Scopul nostru este să permitem oamenilor din lanțurile noastre de aprovizionare să se întrețină pe ei înșiși și familiile lor. Împreună cu respectarea și promovarea drepturilor omului, depunem eforturi pentru a realiza o tranziție corectă către sisteme alimentare regenerative. Nestlé investește 1,2 miliarde CHF până în 2025 pentru a stimula agricultura regenerativă în întregul nostru lanț de aprovizionare.

În Indonezia și Mexic, schema noastră pilot de sprijin financiar pentru cultivatorii de cafea promovează tranziția către agricultura regenerativă prin creșterea veniturilor, acoperind aproximativ 1 000 de ferme mici din fiecare țară.

În Coasta de Fildeș, programul nostru de accelerare a veniturilor permite familiilor cultivatoare de cacao să își crească veniturile, să mențină copiii la școală și să aducă beneficii mediului local. Lucrând cu micii fermieri în vederea dezvoltării competențelor și cunoștințelor, aceștia utilizează tehnici de îmbunătățire a calității solurilor locale, dezvoltând în același timp noi surse de venit prin cultivarea unei varietăți mai mari de culturi.

În Indonezia, pilotăm un program de asigurare împotriva intemperiilor pentru mai mult de 800 de mici producători de cafea care furnizează cafea mărcii Nescafé. Programul de asigurare, în colaborare cu Blue Marble, un specialist în asigurări climatice, oferă protecție financiară pentru a ajuta fermierii să facă față tiparelor meteorologice imprevizibile de precipitații și secetă severă.

Succesul pilotării

Cadrul nostru agricol, ghidat de principiile și practicile agroecologice, este un model holistic care consideră că solul sănătos, bogat în substanțe organice, este vital pentru protejarea și refacerea terenurilor.

Strategia noastră începe cu proiecte pilot în ferme pentru a valida noile tehnologii și soluțiile inspirate din natură. Pe măsură ce piloții se dovedesc a fi de succes, ne extindem în ferme de referință ale „agriprenorilor” sau ale fermierilor întreprinzători, în diferite țări și regiuni, deoarece solurile și condițiile climatice diferă. De asemenea, încurajăm alinierea industriei cu privire la cadrele și metricile comune pentru agricultura regenerativă.

O abordare unitară

În 2023, Nestlé s-a alăturat liderilor din industrie, asociațiilor de fermieri și comunităților pentru a explora o nouă abordare armonizată și bazată pe rezultate a agriculturii regenerative.

Convocată de Platforma Inițiativei pentru o Agricultură Durabilă (SAI), inițiativa Regenerăm împreună cuprinde o abordare holistică a agriculturii, inspirată de principiile agroecologice. Aceasta susține cele trei resurse agricole esențiale - solul, apa și biodiversitatea - și urmărește să aducă beneficii comunităților agricole.

Agricultura regenerativă în acțiune

Colaborarea pentru dezvoltarea de tehnici agricole regenerative

Nestlé Franța colaborează cu diferite părți interesate pentru a obține ingrediente principale de la ferme care trec la agricultura regenerativă. Consorțiul include Fundația Earthworm, Kermap, Inrae și Agro-transfer și contribuie la dezvoltarea tehnicilor regenerative, cum ar fi culturile de acoperire, rotația culturilor și cultivarea redusă a solului. Proiectul vizează creșterea materiei organice din soluri, ceea ce sporește fertilitatea și randamentele.

Fermierii susțin tranziția la produsele lactate

Programul de certificare Nature por NINHO® din Brazilia recompensează fermierii pentru adoptarea de practici agricole regenerative. Cei peste 100 de fermieri ai programului care au obținut statutul de „expert” raportează îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea și biodiversitatea solului, precum și un impact pozitiv asupra resurselor de apă.

Furnizorii de lapte proaspăt ai Nestlé din Regatul Unit urmează un plan de regenerare din decembrie 2021, cu măsuri care includ un accent pe biodiversitate și pe sănătatea solului și a animalelor. Eforturile lor de până acum au adus o scădere cu 19% a emisiilor medii de gaze cu efect de seră ale fermelor în primii doi ani.

Menținerea fermelor la rece

Alături de partenerii de la Universitatea de Agricultură din Cracovia, Asociația Cultivatorilor, Agrosimex și Syngenta, am susținut fermierii polonezi pentru a-i ajuta să restaureze calitatea solului și să cuantifice potențialul de captare a dioxidului de carbon al fermelor lor în cadrul noului Green Deal al UE - un plan de pionierat pentru a face Europa neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Proiectul a implicat plantarea de culturi de acoperire pe 220 de hectare de teren agricol și introducerea de acizi humici pe alte 180 de hectare. Ulterior, monitorizăm datele privind calitatea solului prin analiza materiei organice, a dăunătorilor și a condițiilor meteorologice, pentru a fundamenta deciziile și intrările viitoare.

Rezultatele obținute din mostrele de sol și din datele primare ale fermei sunt prelucrate de Cool Farm Tool (CFT) și de evaluările ciclului de viață Cradle-to-Farmgate efectuate de Universitatea de Agricultură din Cracovia. Rapoartele inițiale au fost încurajatoare - informând proiectarea de practici agricole regenerative pentru a crește materia organică din sol și potențialul de captare a carbonului.

Creating Shared Value and Sustainability Report cover