Sort by
Sort by

Zece sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa a copiilor

Nu este intotdeauna usor sa-i faci pe copii sa manance echilibrat.

Iata zece sfaturi pentru a-i ajuta sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda.


10. Nu sariti peste micul dejun


girl having breakfast with dad

Fie ca este vorba doar de o banana si un pahar cu lapte, micul dejun iti incarca bateriile de dimineata si te ajuta sa-ti mentii energia aproape toata ziua. 
Daca reusesti sa-l faci pe cel mic sa ia micul-dejun in fiecare zi, este foarte posibil sa-si pastreze acest bun obicei toata viata. 


9. Alegeti gustari sanatoase


eating oranges for snack

Atunci cand simti nevoia sa rontai ceva, e adevarat ca este mai comod sa mananci biscuiti sau chips-uri. Insa aceste gustari sunt, de obicei, sarace in nutrienti si contin multe calorii.

Mai bine incearca sa te aprovizionezi cu gustari sanatoase, cum ar fi fructele, nucile si semintele nesarate si iaurturi simple, fara indulcitori.


8. Beti apa


girl drinking a glass of water

Incurajeaza-l sa bea apa la ora mesei si pastreaza sucul si bauturile dulci doar pentru rasfatul ocazional.
Desi sucul poate contine elemente nutritive valoroase si da energie organismului, copiii ar trebui sa bea apa in primul rand, atunci cand le este sete, nu bauturi indulcite cu zahar.


7. Cultivati propria gradina


harvesting carrots

Daca ai posibilitatea, cultivarea legumelor si a plantelor aromatice la domiciliu poate fi un mod distractiv de a-l invata pe micut de unde vin legumele si de a-l incuraja sa manance sanatos si variat.
Este mult mai probabil sa guste macar putin din broccoli sau morcovi, daca a participat la plantarea si cresterea lor.
Daca nu ai o gradina, o cutie la fereastra poate fi la fel de eficienta.


6. Mancati impreuna


mother and children eating together

Este tentant sa mananci in fata televizorului, sa infuleci pranzul la birou sau sa iei o gustare pe fuga.

Incurajeaza-ti copilul sa manance mese regulate. Luati masa in familie, ori de cate ori puteti. Astfel, nu numai ca reduceti rontaielile, dar petreceti si timp impreuna.


5. Distrati-va in bucatarie


two girls baking in the kitchen

Copiii sunt mai dispusi sa manance daca participa la prepararea mancarii. 
Gatiti si distrati-va impreuna. Ofera-i un sort de bucatarie si lasa-l sa te ajute la diverse sarcini in bucatarie, pe care le consideri sigure pentru el.

Pe masura ce creste si devine mai priceput, lasa-l sa-ti gateasca cina o data pe saptamana. Daca ti se pare totusi ca nu este o idee chiar atat de buna si ca ai toate sansele sa ramai nemancat, il poti inscrie la cursuri de gatit in timpul vacantelor scolare.


4. Nu va grabiti


girl eating slowly

Mancatul pe indelete este recomandat pentru orice varsta, mai ales daca doresti sa mentii controlul asupra kilogramelor. Dureaza cam 20 de minute ca mesajul transmis de stomac, cum ca este satul, sa ajunga la creier. 
Oricat de mult ne-ar placea ca cei mici sa termine masa mai degraba in cateva minute, decat ore, este mult mai important ca ei sa invețe sa incetineasca ritmul si sa mestece mancarea in mod corespunzator.


3. Fiti creativi


creative meal

Toate culorile vibrante din fructe si legume provin din substantele naturale ale plantelor, care au efecte benefice asupra corpului nostru. Fiecare culoare are un efect specific asupra oragnismului, asa ca este bine sa ai o alimentatie cat mai colorata in fiecare zi
Ofera-i copilului tau gustari pline de culoare, diferite fructe si fructe de padure sau taie legumele in forme atractive pentru a le face sa para mult mai distractive si interesante.


2. Invata-l cand sa se opreasca


girl thinking whether to take another bite of food

Desi copiii se nasc cu capacitatea de se opri din mancat atunci cand sunt satui, poate fi, de multe ori, greu pentru parinți sa judece daca cei mici au mancat ce trebuie si cat trebuie.

Invata-l sa-si "asculte" stomacul si sa-si puna intrebari de genul : «Am burtica plina?» sau «Ma voi simti rau daca mai mananc in plus acesti biscuiti?». Astfel, isi va putea da singur seama daca s-a saturat sau daca un anumit aliment mancat excesiv, ii poate face rau.  


1. Nu renunta


little girl meesing up her plate of food

Cercetarile noastre arata ca cei mai multi copii si copii mici au nevoie sa incerce ceva nou de sapte pana la zece ori inainte sa le placa. Deci, nu va fie teama sa introduceti in alimentatia copiilor gusturi noi sau mai exotice. 
O tactica buna pentru a-i face pe  copii sa manance o varietate de alimente sanatoase ar putea fi sa le spui ca daca incearca lucruri noi, e semn ca se fac mari. Sau ia-i cu tine la  cumparaturi si lasa-i sa-si aleaga alimente noi sanatoase pentru a le servi acasa, cu ceva ce le place.