Sort by
Sort by

Copiii care gatesc impreuna cu parintii lor consuma mai multe vegetale

Copiii implicati in pregatirea mesei consuma semnificativ mai multe vegetale decat cei care nu gatesc impreuna cu parintii lor, sugereaza un studiu* Nestle.

Studiul realizat de centrul de cercetare Nestle din Lausanne, Elvetia, a comparat alegerile alimentare ale copiilor implicati in pregatirea mesei impreuna cu parintii lor cu cele ale copiilor care nu au nici o contributie.

“Copiii care gatesc impreuna cu parintii lor, mananca mai mult din felul de mancare pregatit si, mai ales, o cantitate semnificativ mai mare de legume” a declarat medicul nutritionist Klazine van der Horst, care a condus proiectul de cercetare. Ea a adaugat: “Rezultatele sugereaza ca implicarea copiilor in prepararea mancarii poate contribui la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si la cresterea consumului de vegetale in randul celor mici”.

In studiu au fost inrolati 47 de parinti impreuna cu copiii lor, cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani. Jumatate dintre copiii participanti la studiu au pregatit masa de pranz impreuna cu parintii lor, in timp ce cealalta jumatate s-au jucat pe toata durata prepararii mancarii.

Copiii care au gatit alaturi de parintii lor au consumat, in medie, cu 76% mai multe vegetale si cu 25% mai multe calorii. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest consum mai mare de vegetale in cazul copiilor care gatesc se datoreaza faptului ca acestia au posibilitatea de a-si alege legumele preferate pentru a prepara, de exemplu, o salata. In ceea ce priveste consumul de calorii, sunt necesare mai multe studii pentru a determina in ce masura un consum mai mare de calorii la masa de pranz limiteaza gustarile nesanatoase din cursul dupa-amiezii si serii.

Studiul a aratat, de asemenea, un efect pozitiv si asupra starii psihice a copiilor, in cazul celor care au gatit alaturi de parintii lor.
Nutritionistii implicati in realizarea studiului sustin ca gatitul impreuna poate fi benefic atat pentru copii, cat si pentru parinti, nu doar prin efectele sale asupra obiceiurilor alimentare, ci si prin calitatea timpului petrecut impreuna. Copiii s-au simtit independenti si mandri atunci cand au contribuit la pregatirea meselor pentru intreaga familie.

Potrivit studiului exista o corelatie si intre timpul petrecut pentru pregatirea mesei si timpul efectiv petrecut la masa, precum si cu placerea de a manca. Copiii care petreceau mai mult timp in bucatarie, dedicau mai mult timp mesei si se bucurau mai mult de alimentele pe care le cosumau.